Şehadet Ayı Şubat - İLKE Analiz

Şehadet Ayı Şubat

Hamit Kardaş

Müslümanlar için yaşamanın amacı dünyayı güzelleştirmek ve yaşanabilir bir hale getirmektir. Bu amaçla hayatını düzenleyen Müslümanlar, tüm gayretini bu yönde sarf etmekte ve bu gaye için verdiği mücadelede yeri geldiğinde canını verebilmektedir. Allah rızası için verdiği mücadelede can verenlere şehit denilmektedir.

1400 yıllık İslam tarihinde Allah yolunda canını vererek şehitlik mertebesine ulaşan bazı isimler sembol haline gelmişlerdir. Bu kişilerin isimleri anıldığında artık akla şehadet gelmektedir. Son yüzyılda şehit olan bazı sembol isimlerin şehadet tarihinin şubat ayına tesadüf etmesi ise kaderin güzel bir cilvesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple şubat ayı şehitler ayı olarak anılmaktadır. Hasan El-Benna’dan İskilipli Atıf Hoca’ya, Metin Yüksel’den Malcolm X’e, Erbilli Esad Efendi’den Zelimhan Yandarbiyev’e kadar birçok sembol isim bu ay şehit olmuştur. İslami hareketin birçok önemli isminin vefat tarihi de şubat ayına rastlamaktadır.

Son yüzyılda şehit olan bazı sembol isimlerin şehadet tarihinin şubat ayına tesadüf etmesi ise kaderin güzel bir cilvesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şubat Ayı Şehitleri

Şubat ayında şehit olan isimlerden biri İskilipli Atıf Hoca’dır. Osmanlı’nın son dönemlerinde İstanbul’daki en önemli alim ve müderrislerden birisi olan Atıf Hoca, cumhuriyet sonrası da irşad faaliyetlerini sürdürmüştür. Hayat tarzını Batı’ya göre şekillendirmenin, Batı’yı taklit etmenin sakıncalarını anlatmak için yazdığı Frenk Mukallitliği ve Şapka başlıklı risalesi, yayımından bir sene sonra çıkan Şapka Kanununa aykırı kabul edildiği için İstiklal Mahkemeleri’nde yargılanmış, savcının hapis cezası talebine rağmen mahkeme hakkında idam kararı vermiştir. Atıf Hoca 4 Şubat 1926’da idam edilerek bilinmeyen bir yere defnedilmiştir. Eski milletvekillerinden Mehmet Sılay’ın yoğun gayretleri sonucu 2009 yılında defnedildiği yer keşfedilerek kemikleri memleketi İskilip’e taşınmıştır.

Son yüzyılın en önemli İslami hareket öncülerinden, Mısır Müslüman Kardeşler Hareketinin kurucusu Hasan El Benna da 12 Şubat 1949 tarihinde kurşunlanarak şehit olmuştur. Hasan El Benna, İhvan’ın fikri yapısının temellerini henüz 22 yaşındayken atmış ve kurduğu teşkilatla Mısır’da İslami uyanışa öncülük etmiştir. İhvan kısa sürede Mısır genelinde teşkilatlanarak ülkenin en büyük sivil teşkilatı olurken bir süre sonra Ürdün, Filistin ve daha birçok ülkeye de örneklik ederek buralarda İhvan’ın kurulması sağlanmıştır.

Amerika’da adı siyahi müslümanlarla özdeşleşen Malcolm X, hac vazifesini ifa ederken her renk ve ırktan Müslümanları gördükten sonra sürekli İslam kardeşliğine vurgu yaparak Amerika’da ırkçılığa karşı mücadele etmiş, çalışmalarını bu alanda yapmıştır. Fikirleri Amerika’da geniş yankı bulan ve büyük kesimleri etrafına toplayan Malcolm X, 21 Şubat 1965’te bir konferansı sırasında katledilir ve şubat şehitleri arasına katılır.

Erbil’den İstanbul’a göçen ve birçok alim yetiştiren bir ailenin ferdi olan Erbilli Esat Efendi, hiç ilgisi olmamasına rağmen Menemen olaylarından dolayı idama mahkûm edilmiştir. Cezası infaz edilmeden kaldığı hastanede vefat etmiştir. Zehirlendiğine dair güçlü iddialar bulunmaktadır.

28 Şubat sürecinde Avustralya’ya gitmek zorunda kalan Mahmut Esad Coşan da bir cami açılışı için yaptığı bir seyahat esnasında trafik kazası sonucu vefat etmiştir. Coşan’ın vefat tarihi ise 4 Şubat 2001’dir.

Cahar Dudayev’den sonra Çeçen cihadının liderliğini yürüten Zelimhan Yandarbiyev, 13 Şubat 2004’te arabasına konulan bombanın hedefi olmuştur. 19. Asırda Ruslara karşı destansı bir mücadele yürüten Şeyh Şamil de 18 Şubat 1871’de Medine’de vefat etmiştir.

Bu ay şehit olan en önemli isimlerden birisi de hiç şüphesiz Metin Yüksel’dir. Yüksel, genç yaşına rağmen İslamcı hareket içerisinde önemli bir yer edinmiş ve gençlere öncülük etmiştir. Metin Yüksel, 19 Şubat 1979’da Fatih Camii’nde namaz kıldıktan sonra avluda katledilmiştir.

Suriye’nin diktatör lideri Hafız Esad tarafından Hama’da gerçekleştirilen katliam da Şubat ayına denk gelmektedir. 2 Şubat 1982’de düzenlenen saldırılarda uluslararası gözlemcilerin ifadesiyle 40 bin kişi şehit olmuştur.

İsrail işgal güçleri tarafından Filistin’in El Halil şehrindeki Halil İbrahim Camii’ne bir sabah namazında düzenlenen ve 25 kişinin şehit olduğu saldırı da bir şubat günü gerçekleşmiştir. 25 Şubat 1994’teki saldırıdan sonra cami işgal güçleri tarafından kapatılmıştır. Açıldıktan sonra ise yarısı havraya dönüştürülmüştür.

Şehit Gibi Yaşayıp Şubat’ta Vefat Edenler

Hz. Peygamber bir hadisinde “Allah, şehadeti ihlasla dileyen kimseyi, yatağında ölse dahi şehitlik mertebesine eriştirir” buyurmaktadır. Bu bilinçle yaşayan birçok alim ve öncü de şubat ayında hakka yürüdüğünden bu ay düzenlenen şehadet gecelerinde yad edilmektedir.

Türkiye’de Müslümanca siyaset yapmakla özdeşleşen ve bunun için büyük sıkıntıları göğüsleyen Prof. Dr. Necmettin Erbakan da bir şubat ayında vefat etmiştir. Verdiği son röportajların birinde “Malıyla ve canıyla cihad eden bir Müslüman olarak anılmak isterim” diyen Erbakan, büyük sıkıntılar çektiği 28 Şubat’ın yıldönümünde 27 Şubat 2011’de tedavi gördüğü hastanede hakka yürümüştür. Vefatından hemen önce partisinin yönetimini hastanede toplaması, çalışmalarını hastanede tedavi görürken de sürdürmesi dikkat çekmiştir.

Bunların yanında Mahmut Sami Ramazanoğlu, Ali Ulvi Kurucu, Cevdet Said, Emin Saraç, Şeyh Şamil ve birçok öncü isim şubat ayında vefat etmiştir.

Şehadet İddiasından Vazgeçildi Mi?

Bir önceki kuşağın idealinde şehit olma arzusu vardı. “Cihadı alnımızın çatına vurduk ve her sabah şehadeti koyduk duamızın başına.” dizeleri ile başlayan şiirler yazılır, marşlar bestelenir ve eylemlerde okunurdu. O dönemi yaşayan bazı büyüklerin bugün yeni neslin bu iddialardan vazgeçtiğine dair sitemleri oluyor zaman zaman.

Ancak bu sitemlerin yersiz olduğunun 15 Temmuz’da ortaya çıktığı kanaatindeyiz. Zira gündelik hayatında şehadetten pek söz etmeyen, gündeminde şehadet yokmuş gibi görünen yüzbinlerce insan 15 Temmuz akşamı gözünü kırpmadan meydanlara aktı ve 250 kişiye yakın insan şehit oldu. Dile getirilmese de şehadet her müslümanın gündemini hala bir şekilde meşgul ediyor.

Tüm şehitlerimize rahmet olsun…

0 yorum

Diğer Yazılar